Vil du være en del af et arkitektfirma eller arbejde selvstændigt som arkitekt?

04 februar 2020 Anders Lundtang Hansen
Vil du være en del af et arkitektfirma eller arbejde selvstændigt som arkitekt?

Der er altid fordele og ulemper ved at være selvstændig kontra at være en del af et firma, og i dette eksempel vil vi se nærmere på sådan noget som at være arkitekt, og hvor man selv synes, at man får bedst udbytte og kan udnytte ens evner.

Man kan være blevet tilbudt en plads i et arkitektfirma i Syddjurs, hvor man kunne tænkes at have bopæl, så man ikke skulle rejse så langt for at komme på arbejde.

Fordelene ved at være tilknyttet sådan et firma er blandt andet, at man man har andre personer at sparre med, man kan udvikle projekter, man møder ind og kan se andre mennesker i øjnene – og så er det lettere at fordele arbejdet mellem sig.

Dog er der så også flere restriktioner med, at man skal spørge en chef om fri, medmindre man indgår i dette firma som med-ejer, men ellers er der jo også mange regler at overholde.

Har man ligefrem planer om at oprette sådan et firma selv, så skal der jo laves meget med at udbetale løn, afregne moms og meget mere – hvorfor flere vælger at være selvstændige som et enmandsfirma.

Fordelene her er blandt andet, at man selv vælger kunderne, og sætter ens egen pris, hvorfor man så selv kan udbetale lidt mere til sig selv, men dette kræver så også en stor arbejdsindsats, hvorfor man ender med at skulle lægge man arbejdstimer i ens eget, selvstændige firma.

Fremtiden er meget usikker med den slags, og man kan sjældent regne med den samme indkomst hver uge, men man forsøger dog at gøre sit for, at det kan løbe rundt, hvilket kan være stressende nok i sig selv, men omvendt er der jo nogle mennesker, der bedst kan lide at have det på den måde.

Ingen siger jo heller, at man behøver være den samme type hver gang, men at man kan skifte mellem at være i et firma og være selvstændig.