Hvad er IR teknologi?

04 februar 2020 Astrid Pedersen
Hvad er IR teknologi?

IR teknologi – eller infrarød teknologi – er betegnelsen for den teknologi, som gør det muligt at varme eller tørre emner ved hjælp af infrarødt lys. Infrarødt lys har nemlig den egenskab, at det varmer et emne op, så snart lyset rammer emnets overflade.

Du har måske prøvet det i en infrarød sauna, hvor luften ikke er særligt varm, men hvor man føler at man bliver varmet grundigt op indefra. Dette skyldes de infrarøde strålers kontakt med huden. Og har du fået farvet sit hår hos en frisør, har du sikkert også prøvet en infrarød tørrehjelm, når farven skulle have lov at virke.

Det mest kendte eksempel på IR teknologi i anvendelse er de varmelamper, du af og til ser på caféer og restauranter med udendørs servering. I modsætning til konventionelle varmelamper, som benytter sig af stråle varme fra glødetråde eller gas, er en infrarød varmelampe ikke berørt af blæsevejr, idet strålerne ikke blæser væk, og derfor stadig kan have en varmende effekt.

Et andet sted, hvor IR teknologi anvendes med succes, er på autolakerings værksteder. Her kan de nylakerede biler blive tørret ved hjælp af infrarød lys, som er en del mere skånsomt end luft tørring, idet varmen fordeles mere jævnt og lakken derved ikke løber eller bliver ujævn.

Hvad er fordelen ved IR teknologi?

Som nævnt oven for, er IR teknologi den mest skånsomme og på samme tid effektive metode, når det handler om tørring af eksempelvis nylakerede biler. Samtidig er IR teknologi en særdeles miljørigtig og klimavenlig metode til dette og lignende formål.

Du kan ved hjælp af IR teknologi nedsætte dit el forbrug med op imod 90%, idet du nedsætter tørretiden betragteligt. Og så er IR teknologi temmelig meget mindre pladskrævende i forhold til de tilsvarende tørrings anlæg.

Hvis du vil vide mere om IR teknologi, kan du blive klogere på http://netek.dk/